Voor sommige mensen is het heel herkenbaar, een blinde vlek. Je kijkt ergens naar, maar je ziet niet wat het is. Als je bijvoorbeeld heel intensief naar een betegelde muur kijkt. Dan zie je na een kleine periode de lijntjes er tussen niet meer. Een zogenaamde blinde vlek.

Voor sommige mensen is het heel herkenbaar, een blinde vlek. Je kijkt ergens naar, maar je ziet niet wat het is. Als je bijvoorbeeld heel intensief naar een betegelde muur kijkt. Dan zie je na een kleine periode de lijntjes er tussen niet meer. Een zogenaamde blinde vlek.

In ons bewustzijn zijn deze vlekken er ook. Vaak geven zij je precies aan waar er een blokkade voor jou kan zijn. Door een blokkade in je “ik” kan je op sommige dingen in je leven lastiger dealen met een situatie.

Blokkades

Toen ik een tijdje geleden een artikel las kwam daar de term “blinde vlek” heel kort naar voren. Het artikel had er niets mee van doen, maar ik werd wel aangetrokken door deze term. Alsof ik het even duidelijker moest lezen.

Van mezelf wist ik dat ik nog een aantal blokkades had, maar voor mijn gevoel belemmerde deze blokkades mij in het geheel niet. En oh, wat had ik het achteraf mis!

Omdat ik toch hier graag iets mee wilde doen en ging ik op zoek naar een therapeut. Terugkeren naar mijn echte ik is wat ik wilde. Mijn situatie legde ik haar voor en samen gingen we heel diep graven in mijn verleden. Een regressie. Ze vroeg aan mij wat mijn eerste herinnering was. Nou, heel trots op het feit dat ik dat nog heel goed wist begon ik een beeld te beschrijven van toen ik 2 was. En ja, dat was een leuk frivool beeld. We gingen dieper graven daar omheen en er kwam heel veel naar boven. Ik had immers op die leeftijd ook een traumatische ervaring gehad, en alles leek daar ook mee te maken. Dat trauma had ik al op een bepaalde manier kunnen verwerken, dat was niet mijn blokkade. Er was nog wat meer!

Achteraf, na de sessie begon alles duidelijk te worden. Ik had een stukje verwerkt dat ik nooit had verwacht. Wat een enorme blokkade was dat. En het was emotioneel best zwaar. Maar, na 38 jaar mocht ik nu gaan leven! Dan maar even de emotie pakken!

Emoties en herkennen van jouw blinde vlek

Soms overkomt het je gewoon. Je word ineens getriggerd op emotioneel vlak. Je schiet bijvoorbeeld weg in angst, paniek, verdriet en noem het maar allemaal op. Dat kan erg heftig zijn, maar toch kies je ervoor om het op een bepaalde manier naast je neer te leggen.

Maar is dat de juiste keuze? Die emotie is er niet voor niets!

Om een blinde vlek te herkennen in je bewustzijn kun je heel goed naar je emoties kijken. “Waarom schiet ik in die emotie?” is een vraag die ik mezelf dan stel. Ik probeer dan de beelden erbij te halen. En in plaats van het naast me neer te leggen, accepteer ik de emotie en ga ik kijken in mezelf . En dan kan je toch tot mooie inzichten komen.

Accepteren

Als je je emotie volledig accepteert en je er voor kiest om deze te verwerken, kom je al snel in een nieuwe energie bij jezelf. Je bent opgelucht! Je bent ontspannen en die grote druk is weg. De dagen erna snap je er nog weinig van. Als je blokkade zo diep heeft gezeten dan ga je vrij snel nieuwe inzichten krijgen in het hoe en waarom in jouw handelen.

Je kan natuurlijk proberen dit allemaal in je eentje te doen. Persoonlijk vond ik dat voor mezelf niet handig, gezien je dan toch te snel in je hoofd blijft zitten. Daarom was voor mij de keuze om hier samen met iemand aan te werken. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb!