Als muziekliefhebber zoek ik altijd naar nieuwe muziek. Vaak tijdens mijn werk heb ik mijn favoriete muziek aanstaan, zodat ik me heerlijk kan concentreren en een diepere staat mijn werk uitvoeren.

Het enige nadeel daarvan, je wordt misschien afgeleid door de teksten. Zelf luister ik muziek op zowel de tonen als de teksten, het geheel.

Een tijdje geleden ging ik op zoek naar een alternatief. Vaak had ik klassieke muziek aanstaan, maar dat hielp ook niet altijd. En ineens.. ineens vond ik het zogenaamde “Binaural Beats”.

Wat zijn die binaural beats nou?

Ok, ik waarschuw je even, dit is een technisch verhaal! Tonen komen altijd in een frequentie. Ons gehoor is in staat om tonen tussen 20Hz en 20.000Hz te horen. Leeftijd en omgevingsfactoren spelen natuurlijk een grote rol hierin.

Ergens in 1800 kwam een duitse meneer Heinrich Dove (mooie toepasselijke achternaam) er achter dat als je twee tonen met een verschillende frequentie tegelijkertijd hoort, het verschil opheft. Hierdoor is het dus mogelijk om een 3e frequentie te introduceren.

Onze hersenen werken natuurlijk alleen maar met elektriciteit, dus energie, dus frequentie. Het is mogelijk om een bepaald gedeelte van je hersenen te activeren met een bepaalde frequentie.

Het is van belang dat je wel met een koptelefoon of oordopjes gaat luisteren, anders is het effect er niet.

Een hele mooie (vrij technische) uitleg vind je op https://www.medicalnewstoday.com/articles/320019.php.

Meditatie

Als je gaat mediteren dan kan je dat natuurlijk heerlijk in rust doen. Er zijn zoveel vormen van meditatie, ik verkies het altijd om een binaural beats erin te gebruiken. Zo kan je heel doelgericht met een bepaalde frequentie naar een bepaalde stand komen, waardoor je meditatie nog doelgerichter kan worden.

Een mooie lijst van de frequenties die er zijn kan je vinden op https://www.binauralbeatsmeditation.com/frequency-guide/. Zelf gebruik ik deze lijst om bijvoorbeeld op youtube te zoeken naar bepaalde binaural beats met een bepaalde frequentie.

Hieronder een aantal van mijn favorieten:

Veel luister plezier!