Het is ondertussen de normaalste gang van zaken. Burn out hier, depressie daar. Stress. Oordelen. We zijn zo graag bezig om uit onze eigen energie te blijven. Kort samengevat, de meeste mensen zijn bezig met het zoeken naar een invulling en niet met een aanvulling.

Het is ondertussen de normaalste gang van zaken. Burn out hier, depressie daar. Stress. Oordelen. We zijn zo graag bezig om uit onze eigen energie te blijven. Kort samengevat, de meeste mensen zijn bezig met het zoeken naar een invulling en niet met een aanvulling.

Als ervaringsdeskundige weet ik hier helaas veel van. Grof bij elkaar opgeteld heb ik 30 jaar (!?) in een niet juiste energie geleefd, en heb ik meerdere burn outs mogen ervaren. Maar waarom toch?

Perfectie

We streven er zo graag naar. Perfectie. Alles moet goed en perfect zijn, van je werk tot je sociaal leven. Je bankrekening moet er netjes uitzien en elke avond om 22:30 naar bed, want morgen moet je weer een perfecte zelf tonen aan de buitenwereld. Laat staan dat je ook nog eens een perfect lijf moet hebben!

In dit streven schieten we ons zelf veels te vaak voorbij. Als ik naar mezelf hierin kijk, dan heeft perfectie altijd mijn leven gedomineerd. Ik was zo gevoelig voor het oordeel van een ander, ik MOEST presteren. Want alleen zo kreeg ik erkenning, dacht ik.

Wat had ik het toch verkeerd met die instelling. Het kostte mij teveel energie om in het dagelijkse leven te leveren wat ik moest leveren. Langzaam aan ging ik weer ten onder aan een depressie klachten, en het ultieme gevolg, de zoveelste burn out. En na een keer of 3 heel diep vallen ga je toch eens nadenken!

Verander vandaag

Eind augustus 2018 koos ik voor verandering. Ik koos ervoor om geen negativiteit meer in mijn leven toe te laten. Tijd voor een nieuwe start. Dat was overigens niet een hele grote keuze om te maken, ik was er gewoon klaar mee. Alles leek wel stil te staan in mijn leven.

En toen kwam de bewustwording. Alsof ik moest veranderen.Er kwamen mensen op mijn pad waarvan ik nooit had verwacht dat die zouden bestaan. Het leek wel alsof mijn leven gereinigd werd van de negatieve klanken die alles bepaald hadden in de afgelopen jaren.

Elke dag heb ik vanaf toen een dagelijkse bewuste keuze gemaakt. Elke dag weer een nieuwe keuze. Kleine stapjes. Vaak denk ik terug aan die maanden. Ze waren zwaar. Maar het waren keuzes die mij naar mezelf hielpen.

Kleine stapjes

Voeding. Ik koos voor pure producten en ging mijn eetpatroon aanpassen. Elke dag een klein stukje finetunen, elke dag meer bewuster van wat ik tot me nam. Ik was nooit van het ontbijten, en ineens start ik mijn dag daarmee. Groente? Ondertussen eet ik meer groente dan wat anders. ’s Avonds wat lekkers? Geen behoefte aan. Snoepen? Dat deed ik gelukkig al lang niet meer, maar suiker was ondertussen ook geschrapt.

Beweging. Doordat mijn huiselijke situatie dusdanig drastisch was veranderd, woonde ik tijdelijk in een natuurrijke omgeving. Elke dag een mooie wandeling maken in het prachtige bos die ik als achtertuin mocht hebben. Soms korte wandelingen om even terug te gaan naar mezelf. Sommige dagen was ik urenlang in dat mooie bos aan het genieten. En nu nog steeds minimaal 3x per week ben ik daar te vinden.

Ontspanning. In plaats van 24/7 met werk bezig te zijn leerde ik op een gegeven moment dat ik ook mocht afremmen en ontspannen. Ik leerde ineens te luisteren naar mezelf, maar ook naar de adviezen van anderen. We zijn gelukkig niet alleen op deze wereld.

Terugkeren naar jezelf. Ik begon te kiezen voor mezelf. Niet vanuit egoïsme of arrogantie. Nee, ik begon te luisteren naar mijn instinct. Naar mijn hart en ziel. Intuitief begon ik keuzes te maken. Wat vind ik er nu van? Word ik hier blij van? Voelt het goed aan? Leven vanuit je hart.

Energie gebruiken is energie krijgen

In het boek Power vs Force van David Hawkins staat een hele mooie infographic over Energie. De schaal hierin loopt van 0 naar 1000, waarin 0 het absolute niets is en 1000 (vanaf 700) de complete verlichting is.

Een vernauwd bewustzijn is waar het mee begint. Schaamte, schuld, apathie, verdriet, angst, begeerte, boosheid, trots zijn de 8 kenmerken hiervan. Leven in schaamte is daarmee het absolute dieptepunt. Je zal enkel energie nodig hebben vanuit andere om te kunnen overleven.

Op het moment dat je in een verruimd bewustzijn terecht komt, wat te kenmerken is als moed, neutraliteit, bereidwilligheid, aanvaarding, verstand, liefde, vreugde en vrede, zie je al een grotere positieve houding. Tussen aanvaarding en verstand ligt daarin meteen een hele mooie grens. Alles onder aanvaarding kost energie, alles boven verstand levert automatisch energie op.

Energie is dus altijd in beweging, en jezelf volledig aanvaarden is hierin belangrijk. Hoe meer je handelt uit liefde, vreugde en vrede, allen voor jezelf, hoe meer energie je automatisch mag ontvangen. Ga maar eens na, mensen die in een vernauwd bewustzijn leven hebben vaak een negatieve instelling, zijn vaker prikkelbaar met alle gevolgen van dien.

Onvoorwaardelijkheid

Leer van jezelf te houden, geef jezelf je eigen onvoorwaardelijke liefde, en automatisch mag je genieten van mooie energie. Jouw energie!

Onvoorwaardelijk klinkt lastig, maar als je elke keuze die je maakt doet vanuit je eigen intuïtie, vanuit je eigen verstand, met pure intenties vanuit het hart, dan ga je snel al dat pad op. Kies daarom altijd voor wat goed voelt. Twijfel niet aan je intuïtie, dat gevoel heeft altijd gelijk!