Durf te groeien

Steeds vaker komen we er als mens achter dat we veel zaken extern benaderen. Soms lijkt het zelfs alsof we in een film van iemand anders rondlopen. We kijken rond in een wereld die gedomineerd wordt door technologie, een 24 uurs economie, van dag tot dag overleven en maar doorgaan, burn outs, depressies, ziektes en verslavingen tot gevolg.

Allemaal onderwerpen die vanuit een externe factor gevoed worden en ons ervan weerhouden om te kiezen voor onszelf. Waar worden wij nu echt gelukkig van? Een nieuwe TV? De allernieuwste mobiele telefoon? Fastfood eten waar en wanneer we maar kunnen? 24 Uur per dag met geld bezig zijn? Allemaal zaken die ons belemmeren in de zoektocht naar onszelf. Want zeg nu eerlijk, een avondje op de bank hangen en je favoriete serie kijken is toch veel ontspannender dan je eigen angsten en emoties op te zoeken om ze te helen? Dat kan morgen namelijk ook nog wel. Maar als je er vandaag voor kiest is het vanaf morgen allemaal een stukje mooier!

Overleven

Vanuit die gedachte zijn we veel meer aan het overleven in dit leven dan dat we in de gaten hebben. Kiezen voor jezelf lijkt soms zelfs een vies iets te zijn, want daarmee draag je toch niet bij aan de maatschappij? Kiezen voor jezelf wordt door sommige zelfs betiteld als egoïstisch. Terwijl je alleen geboren wordt en je alleen sterft… Dit is jouw leven. Dit is jouw film. En daarin ben jij de hoofdrolspeler.

Het overleven in deze tijd is vooral van dag tot dag leven en je emoties, angsten en gevoelens niet onder ogen (durven te) komen. Elke dag maar weer opstaan, met net iets te weinig tijd douchen, aankleden, ontbijten (of zelfs dit overslaan), naar het werk, 8 tot 9 uur aanwezig zijn en aan het einde van de dag naar huis, eten, eventueel nog sporten of een andere sociale activiteit, dan nog even ontspannen op de bank met de TV aan of een boek, en het is weer zover. Je dag is voorbij en je mag weer naar bed om de volgende dag hetzelfde te doen. Bijna zoals dit in de film “Groundhog day” ging, elke dag hetzelfde met geen enkele verandering.

Vluchten

En we gaan maar door en door, met allerlei vluchtmiddelen voorhanden. Om onszelf voor de gek te houden in het voelen en ervaren van je gevoelens, emoties en angsten kiezen we voor afleiding. Gevoelens en emoties die we liever niet ervaren blijven we bestaansrecht geven door te vluchten in verdovende middelen, platonische relaties, een overvloed aan sociale contacten zodat we niet met onszelf bezig hoeven te zijn. Overmatig werken, eten, en noem maar op. Vluchten voor de realiteit.

De realiteit dat we steeds minder in verbinding staan met ons gevoel, onze emoties en vooral onze angsten. De gelukkige momenten wuiven we heel snel weg, de rot gevoelens blijven we een plek geven in ons bestaan. Hoe vaak hoor je wel niet van iemand, “ja, ik zit niet lekker in mijn vel. Ik heb een rotjeugd gehad”, of een variant daarop. Genoeg mensen die een rot jeugd hebben gehad, door een ouder-kind relatie die niet fijn was, een traumatische ervaring, of dat ze gepest werden, ga zo maar door. Vluchten voor de realiteit door in het verleden te blijven. Het verleden heeft je daarmee geconditioneerd. Altijd heb je het al zo gedaan, waarom zou je dat veranderen? Kiezen voor een leven 2.0, waar je leven 1.0 zo comfortabel en bekend is.

Accepteren

Zodra je dit gaat veranderen, door te accepteren wat er allemaal is gebeurt en te accepteren dat je hier niets meer aan kan veranderen en het gewoon moet laten zijn, ga je steeds sneller het pad van je droomleven bewandelen. Het accepteren en verwerken van je diepste angsten. Het accepteren van je zwaarste emoties en diepe onverklaarbare gevoelens. Dit geeft je automatisch een innerlijke rust die je niet anders kan ervaren als een puur gelukmakend gevoel. Niets of niemand kan je meer op die punten kwetsen, je hebt je kwetsbaarheid omgezet in kracht. Je hebt de controle teruggenomen in je leven door niet meer te oordelen, niet meer een oordeel tot je te nemen. En elke dag jezelf in de spiegel kunnen aankijken met de woorden, “ik ben trots op je, je doet het goed!”. Zelfs met het accepteren van je mindere punten.

Transformatie

Als je de acceptatie voor jezelf hebt genomen kun je eindelijk transformeren naar jouw pure mooie ik. Investeren in je leven door te kiezen voor jezelf, voor je lichaam, want je begint steeds meer en beter naar je hart te luisteren, in plaats van alles te verklaren in je hoofd. Een wandeling in het bos, goed en gezond eten, voldoende beweging, een goede nachtrust, elke nacht weer, en zelfs misschien wel mentale rust opzoeken en naar antwoorden zoeken door middel van meditatie.

Langzaamaan zal je dan gaan zien dat je, als je leeft vanuit je hart heel anders in het leven gaat staan. Je ontvangt de schoonheid van dit leven op deze aarde steeds liefdevoller, en je geeft hierdoor automatisch ook steeds meer liefde terug. Liefde naar jezelf, maar ook naar een ander! Ineens kunnen depressies je niet meer raken, en een burn out zal niet snel meer voorkomen. Je hebt immers gekozen voor een pure variant van jezelf, waarin jij centraal staat, als de hoofdrolspeler van jouw film.

Sta in je kracht!

Maar zoals in elke film, ook de hoofdrolspeler maakt wel eens fouten, grote of kleine. Allemaal leerprocessen die ons groter en sterker maken. Heel belangrijk om dus altijd in jouw eigen kracht te blijven staan en voor niets of niemand te wijken. Je grenzen bewaken en duidelijk aan de buitenwereld te laten zien wie je bent, hoe krachtig je kan zijn en wat jouw kwetsbaarheden zijn. Iedereen heeft kwetsbaarheden, accepteer die van jou, accepteer jezelf. Want alleen jij bent, in jouw leven ben je alles wat je hebt. Als er geen geld zou zijn, geen luxe, geen afleiding, hoe zou je dan in het leven staan met je grootste droom? Vluchten naar jezelf is daarom mijn visie, terug naar je eigen pure kracht!

Leef je mooiste droom, en droom je mooiste leven!