Hoe vaak komt het voor dat je gefixeerd bent op tijd? Het lijkt wel alsof alles nu direct moet gebeuren. Alsof elke stap die je zet op een bepaald moment klaar moet zijn.

Proces

Tijd is maar relatief, het is een maatstaf die we hebben aangenomen om bijvoorbeeld makkelijker met elkaar af te kunnen spreken. Vanuit die optiek is tijd een heel sterk middel wat altijd al heeft gespeeld bij de mens. Zelfs voor er klokken waren leefden we al volgens “tijd”. Maanstanden, seizoenen, de zon. Alles gaf al tijd aan. En het verhulde altijd iets heel belangrijks. Het “hier“.

Als je het principe “tijd” loslaat is er ineens een heel ander leven. Leven volgens een proces. Je word minder gehaast en gaat veel meer investeren in jezelf en de manier hoe je naar andere staat. Afwijzing word ineens een levensles. Iets niet begrijpen verandert ineens in acceptatie van de situatie. En als je het goed aanpakt voor jezelf krijg je een volledig vertrouwen.

Vertrouw dus op dat proces! Hoe meer we vanuit proces denken en minder gefixeerd zijn op tijd zal je zien dat alles veel sneller tot je komt. Veel sneller dan dat je je kan voorstellen! Maar hoe doe je dat?

Laten gaan

Het begint eigenlijk altijd met het accepteren van een situatie. Je wilt graag direct een antwoord op je vraag. “Krijg ik die baan“. “Wanneer krijg ik eindelijk meer financiële middelen?

Allemaal vragen waarop je het antwoord niet weet. Je word overgeleverd aan “tijd” en probeert veel om het antwoord te krijgen. Maar het antwoord, en dat weet jezelf al heel goed, dat krijg je op precies het juiste moment. Het beïnvloeden kan goed uitpakken, maar ook slecht, je verstoord daarmee het proces.

De truc die ik voor mezelf hierin heb aangeleerd is “laten gaan“. Accepteer dat je niets kan doen om het proces te versnellen. Want versnellen is het accepteren van tijd, en tijd bestaat niet!

Analyseer de situatie

Als je naar een situatie kijkt en je wilt het proces eromheen snappen is het verstandig voor jezelf om te kijken wat de situatie met je doet.

Als je die leuke baan wilt, maar je hoort maar niets dan wil je graag contact opnemen. Maar waarom wil je die baan? Waar je nu staat, is dat niet goed genoeg? Waarom is dat niet goed genoeg? Waarom heb je nog niets gehoord? Misschien is de persoon die er voor verantwoordelijk is wel op vakantie. Misschien zijn ze al dingen in gang aan het zetten om jou een mooie aanbieding te doen. Allemaal zaken waarop je geen invloed hebt en daarom gewoon van je af mag zetten. Als het de bedoeling is dat jij die baan krijgt, dan komt ie vanzelf!

Accepteer je gevoel

Alles willen, en alles NU willen, dat is nooit de beste optie. Want NU is een referentie naar tijd. En tijd, tja, tijd levert alleen maar stress op en houd jou uit het “hier“. Want hier, daar gebeurt het allemaal. Niet in het verleden, niet in de toekomst. Enkel het hier en het zijn.

Accepteer je gevoel en laat het gaan. Vertrouw op het proces, want uiteindelijk krijg ook jij datgene wat je nodig hebt!